Nationalni Park Plitvice Lakes

Izleti

Izaberite izlet: *
Grad/polazište: *
Datum izleta:

Art & Culture TRIESTE     Code trips: 2024/107 - individualni izleti

  • Art & Culture TRIESTE
  • Art & Culture TRIESTE
  • Art & Culture TRIESTE
  • Art & Culture TRIESTE
  • Art & Culture TRIESTE
  • Art & Culture TRIESTE
  • Art & Culture TRIESTE
Grad/polazište:
Mjesto polaska:
Datum izleta:
Broj osoba:
Broj djece (0-3):
Broj djece (4-11):
Molimo Vas da izaberete broj osoba, kako bi mogli izračunati cijenu!

Art & Culture TRIESTE     Code trips: 2024/107 - individualni izleti


Trst je glavni grad daleke sjeveroistočne regije Italije, Friuli-Venezia Giulia. Već dugo vremena ova glavna luka bila je dio austrougarskog carstva, i iako je grad sada dio Italije, zadržava ne-sasvim-talijanski osjećaj.
Piazza dell'Unità d'Italia je veliki i elegantan otvoreni prostor nasuprot rive, s nekim impresivnim zgradama, znatiželjnom fontanom i nekoliko kafića. Na putu su stari dokovi prilično tihi, nudeći zanimljive šetnje uz more i izlazak na široku rivu. Vrijedno je pogledati neke od starih pomorskih zgrada čija je nekada impresivna arhitektura neodgovorena i propadala.

Na vrhu uzbrdo s rive dolazite do tvrđave grada, Castello di San Giusto .. Samo ispod zidina dvorca nalazi se drevna Cattedrale di San Giusto. U katedrali se nalaze ostatci San Giusta (Sveti Justus ili Just), a lijepa je građevina, koja seže iz pripajanja dviju različitih crkava u četrnaestom stoljeću. Mjesto je mnogo starije, jer se smatra da je rimski hram stajao ovdje. Čudni komadi kipovi i fragmenti freske podsjećaju na antikvitet mjesta. Neke potpune freske mogu se vidjeti kroz vrata susjedne kapele (koja je rezervirana za molitvu). Donesite nekoliko komada od 50 centa kako biste osvijetlili prekrasne lijepe mozaike katedrale San Giusto i Madonne.

Uz cestu nizbrdo nasuprot katedrale, dolazite do slikovitog rimskog luka na malom trgu i na velika barokna bazilika Santa Maria Maggiore. Uz ovu impozantnu crkvu je mnogo manji i stariji, San Silvestro. Vanjski dio ove male romaničke crkve privlačan je, no teško je vidjeti unutrašnjost ako ne dođete kad je crkva otvorena za povremenu misu. Uklanjanje koraka od ove dvije crkve i okretanje desno odvest će vas u tršćansko rimsko kazalište. To datira iz 1. stoljeća poslije Krista i dovoljno je dobro očuvano kako bi se osiguralo kako bi izgledalo. Kazalište se može diviti ulici, a na drugoj je strani odjeknuta suvremena moderna arhitektura Questure (policijska postaja).

Jedna od Trstinih najzanimljivijih znamenitosti je Castello Miramare, dvorac iz 19. stoljeća bijelog istarskog kamena smještenog iznad Jadrana. Dvorac se nalazi oko pet kilometara izvan Trsta.

Dvorac je dao sagraditi habsburški nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan 1 860 godine, a u njemu je svojevremeno često boravila i popularna carica Sisi. Osim samog dvorca i parka, zanimljive su i šetnice koje ga okružuju i s kojih se pruža izvrstan pogled na grad, more i okolicu.

 

Slobodno poslijepodne za obilazak trgovina i uživanje u nekadašnjoj omiljenoj shopping destinaciji, a kada odlučite predahnuti, sjednite na kavu i probajte espresso ILLY.